Over the years I have become convinced that we learn best – and change – from hearing stories that strike a chord within us… Those in leadership positions who fail to grasp or use the power of stories risk failure for their companies and for themselves.
John Kotter, Harvard Business School professor, and author of Leading Change
Η οργανωτική δομή είναι το όχημα που χρησιμεύει πολλαπλά ως κέλυφος που προστατεύει τους ανθρώπους στη δημιουργία αξίας, το όχημα που μεταφέρει τους ανθρώπους στο χρόνο και στον τόπο, ο σκελετός που συγκρατεί τα ιεραρχικά επίπεδα.
Σε ένα περιβάλλον που πλέον όχι μόνο μεταβάλλεται συνεχώς αλλά και απρόβλεπτα, αποκτώντας χαοτικά χαρακτηριστικά, η οργανωτική δομή θα πρέπει να αποκτήσει ικανότητες ρευστότητας και ευελιξίας, χωρίς όμως να απολέσει το ρόλο που παίζει.
Βασικό χαρακτηριστικό μιας ρευστής και ευέλικτης δομής είναι ότι είναι οργανική, ζωντανή, αντιδρά άμεσα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και δεν είναι μηχανική, παγιωμένη και δύσκαμπτη. Βασικός παράγοντας ρευστότητας της οργανωτικής δομής, είναι η ικανότητά της να μαθαίνει με ταχύτητα, να διαβάζει το περιβάλλον, να ερμηνεύει και να χαράσσει στρατηγικές δράσης.
Η ερμηνεία βασίζεται στην προηγούμενη εμπειρία δηλαδή, έχει σημείο αναφοράς το παρελθόν. Η επιλογή στρατηγικής στηρίζεται στα προσδοκώμενα αποτελέσματα, έχει σημείο αναφοράς το μέλλον. Καθώς το παρόν αναδύεται και σχηματίζεται, κάθε σημείο της οργανωτικής δομής βιώνει την πραγματικότητα αποσπασματικά και την εσωτερικεύει με το δικό του τρόπο.
Σημαίνει ότι απομνημονεύει τις αλληλουχίες των γεγονότων άναρχα, όπως καθένας τις αντιλαμβάνεται να συμβαίνουν από τη θέση του παρατηρητή, του δράστη ή του θύματος. Στην ουσία το παρόν εσωτερικεύεται με τη μορφή προσωπικών ιστοριών σε κάθε σημείο του οργανισμού.
Το storytelling είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιεί ένας οργανισμός και οι άνθρωποί που στελεχώνουν τις δομές του, για να κατανοήσουν, να ερμηνεύσουν τον κόσμο, το περιβάλλον με το οποίο έρχεται σε αλληλεπίδραση, να επιλέξουν στρατηγική προσαρμογής για επιβίωση και ανάπτυξη.
Στο βιβλίο μου «Ιστορίες για αγρίους και …άλλους – Η τέχνη και η τεχνική της αναπαραστατικής αφήγησης ιστοριών» αναφέρω χαρακτηριστικά:
“Η ιστορία έχει τη μοναδική ικανότητα να συνυφαίνει γεγονότα, στοιχεία και πληροφορίες με συναισθήματα. Τα συναισθήματα είναι αυτά που δίνουν αξία σε γεγονότα και στοιχεία, είναι αυτά που ιεραρχούν και καθιστούν κάτι σημαντικό ή μη. Αυτήν τη δύναμη της αφήγησης ιστοριών προσπαθούν να αξιοποιήσουν σήμερα οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και τα κράτη. Πολλές εταιρείες έχουν στραφεί προς την αλληγορία, τις ιστορίες και το σχεδιασμό βάσει σεναρίων για να δώσουν κατεύθυνση σε αυτόν τον απρόβλεπτο, πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε. Όλοι μιλούν για μια νέα αφήγηση και εννοούν ένα νέο σχέδιο που να οδηγεί στο μέλλον. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν ιστορίες για να αντικαταστήσουν τη μορφή των παλιών στρατηγικών σχεδίων.”
Το storytelling στον οργανισμό χρησιμοποιεί τρεις δομές ιστορίας για να πετύχει ανάπτυξη:
Η αφήγηση δίνει τη μορφή εμπειρίας στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο παρελθόν. Δίνει συνοχή, σχετίζοντας τα γεγονότα μεταξύ τους είτε αιτιοκρατικά είτε με άλλους τρόπους. Τα αφηγήματα περιέχουν εξηγήσεις για κίνητρα, λόγους και αιτίες, για το πώς συνέβησαν τα πράγματα. Γι’ αυτό οι χρόνοι που χαρακτηρίζουν την αφήγηση είναι παρελθοντικοί π.χ. αόριστος, παρατατικός κλπ.
Τα πολυπλάνα είναι ιστορίες που αφορούν περισσότερο διάσπαρτα και ασύνδετα γεγονότα που συμβαίνουν παράλληλα στο παρόν ή αναμένεται να συμβούν στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό οι χρόνοι που τις χαρακτηρίζουν είναι ο ενεστώτας και ο μέλλοντας. Αποτελούν μεμονωμένα μέρη που δε συνδέονται λογικά. Περιγράφουν τι συμβαίνει, δε δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως ποιος, πώς, γιατί. Με άλλα λόγια δεν εξηγούν, δεν περιγράφουν κίνητρα, λόγους και αίτια.
Τα σενάρια αφορούν τρόπους όπου τα διάσπαρτα και ασύνδετα γεγονότα που συμβαίνουν παράλληλα στο παρόν συνδέονται λογικά, ώστε να προβλέψουν καταστάσεις που
αναμένεται ή προσδοκάται να συμβούν στο μέλλον. Τα σενάρια είναι υποθετικές αφηγήσεις που περιγράφουν πώς θα εξελιχθεί η παρούσα κατάσταση και θα οδηγηθούμε σε μια μελλοντική κατάσταση. Το σενάριο, με λογικοφανή επιχειρήματα που στηρίζονται σε λογικές αιτίου αποτελέσματος ή σε θεωρίες κινήτρων, δίνει εξηγήσεις στο τρόπο που θα εξελιχθεί το παρόν. Γι’ αυτό οι χρόνοι που τα χαρακτηρίζουν είναι ο ενεστώτας και ο μέλλοντας.
Καθώς το παρόν αναδύεται, δημιουργεί πανσπερμία ιστοριών που ακολουθούν δύο δρόμους.
Οι διαδικασίες δημιουργίας συνεκτικότητας της αφήγησης όσο και οι διαδικασίες διασποράς ιστοριών, αλληλεπιδρούν με τέτοιο τρόπο ώστε το νόημα να αλλάζει μεταξύ των ανθρώπων, καθώς αλλάζει ο τρόπος που ταξινομούνται και ιεραρχούνται τα γεγονότα, οι ταυτότητες και οι στρατηγικές σε κάθε νέα συνάντηση, επικοινωνία προς τα έξω και δράση του οργανισμού και των ανθρώπων του.
Ο οργανισμός διαθέτει δύο μηχανισμούς για να λειτουργήσει ως storytellingδομή:
Η διαλογική είναι μια λειτουργία που κρατά ζωντανές τις διαφορετικές ιστορίες όπως αναδύονται στο παρόν. Μέσα από μια διαδικασία συνεχούς διαλόγου και ανταλλαγής διαφορετικών πλάνων της πραγματικότητας, δίνεται η δυνατότητα σε όλους να επηρεάσουν τις δυνατότητες εξέλιξης του οργανισμού, και τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που να στηρίζεται περισσότερο στην πραγματικότητα του παρόντος παρά στα αφηγήματα του παρελθόντος.
Η διαλεκτική ακολουθώντας το σχήμα θέση – αντίθεση – σύνθεση, επιτρέπει στα αφηγήματα του παρελθόντος να εισέλθουν και να επηρεάσουν την ερμηνεία και την κατανόηση του παρόντος με όρους του παρελθόντος. Αυτό έχει ως συνέπεια το παρελθόν να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του μέλλοντος.
O μηχανισμός της Διαλεκτικής δίνει τη δυνατότητα στα αφηγήματα να λειτουργήσουν ως φυλακές που αιχμαλωτίζουν το παρόν και να οδηγήσουν σε στρατηγικές που συνήθως υπαγορεύονται μόνο από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αλλά σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται χαοτικά και οι σταθερές του αλλάζουν συνεχώς, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα στη χάραξη στρατηγικών.
Όλες οι επιχειρήσεις ζουν και πεθαίνουν από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες που λένε. Κάθε οργανισμός από ένα απλό κατάστημα χαρτικών έως ένας μεγάλος οργανισμός όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ ζει εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων του. Με άλλα λόγια κάθε οργανισμός είναι ένας οργανισμός storytelling.
Η συνεκτικότητα της αφήγησης, η διασπορά των πολυπλάνων και η εξέλιξη τους σε σενάρια, βρίσκονται σε ένα παιχνίδι δημιουργίας ισχυρών δυνάμεων αλλαγής και μετασχηματισμού ενός οργανισμού. Η δυναμική μετασχηματισμού έγκειται στους τρόπους με τους οποίους αλληλοπλέκονται αφηγήματα, πολυπλάνα και σενάρια, χορεύοντας για να δημιουργήσουν πολλαπλούς τρόπους νοηματοδότησης. Αυτός ακριβώς ο χορός μεταξύ των διαφόρων νοημάτων, μας δίνει νέες καταστάσεις πολυπλοκότητας, στρατηγικής, οργανωτικής αλλαγής και μεθοδολογίας.Η αντιμετώπιση των τριών δομών της ιστορίας σαν να είναι το ίδιο πράγμα, εξαλείφει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν τη μετασχηματιστική δυναμική που οδηγεί τις αλλαγές στους οργανισμούς.
Να πώς περιγράφω αυτή την ανάγκη σ’ ένα ακόμα απόσπασμα από το βιβλίο «Ιστορίες για αγρίους και …άλλους – Η τέχνη και η τεχνική της αναπαραστατικής αφήγησης ιστοριών»:
«Η ανάγκη να μείνουμε ευέλικτοι και υπεύθυνοι σε περιβάλλοντα που αλλάζουν είναι μακράν πιο απαιτητική από τη συνηθισμένη ανάγκη για συνέπεια και σαφήνεια. Η ανάπτυξη πλέον επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση ευκαιριών που εμφανίζονται όταν συμβαίνουν παρεκκλίσεις και όχι όταν υπάρχει συνέπεια. Το storytelling ανιχνεύει ζωτικές παρεκκλίσεις που εμπνέουν την ανάπτυξη. Παρέχει προσωπικές εμπειρίες με νόημα, δημιουργικές λύσεις στη σύγκρουση και παραδοξολογικές αλήθειες. Η συνέπεια και η σαφήνεια αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο περπατάτε. Είναι ο αντικειμενικός τρόπος σκέψης. Για να πιάσετε τους στόχους σας όμως, θα πρέπει να κάνετε άλματα. Κάθε άλμα σάς απομακρύνει από το έδαφος, από τη συνέπεια και τη σαφήνεια. Αιωρείστε στον αέρα, βυθισμένοι στην αβεβαιότητα. Κάθε άλμα εισάγει υποκειμενικά στοιχεία αντίληψης της πραγματικότητας.»
Σε επίπεδο ηγεσίας ένας storytelling οργανισμός οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε: