Το Pecha Kucha είναι ο ιαπωνικός όρος για “τον ήχο της συνομιλίας» ή « την κουβεντούλα».
Αν αναρωτιέστε πώς προφέρεται, η προφορά του είναι «πέτσα»-«κούτσα», όπου το «τσ» ακούγεται πολύ δασύ.
Αυτή η μορφή παρουσίασης επινοήθηκε από τους Astrid Klein και Mark Dytham, δύο αρχιτέκτονες στο Τόκιο που είχαν κουραστεί από τις φρικτές, βαρετές και μεγάλης διάρκειας παρουσιάσεις PowerPoint των συναδέλφων τους. Ο λόγος ήταν ότι οι αρχιτέκτονες μιλάνε πάρα πολύ! Δώστε ένα μικρόφωνο και μερικές εικόνες σε έναν αρχιτέκτονα – ή σε κάποιο άλλο δημιουργικό άνθρωπο και δεν θα σταματήσει να μιλάειε για το θέμα του!
Η πρώτη νύχτα παρουσιάσεων Pecha Kucha πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στη γκαλερί-lounge bar-club Super Deluxe, τον Φεβρουάριο του 2003.
Η παρουσίαση Pecha Kucha έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει τους ομιλητές να προετοιμάσουν μικρότερες, πιο δημιουργικές και πιο “γυαλισμένες” παρουσιάσεις PowerPoint.
Μια παρουσίαση Pecha Kucha ή παρουσίαση 20 × 20, περιέχει 20 διαφάνειες, με κάθε διαφάνεια να εμφανίζεται μόνο για 20 δευτερόλεπτα και αυτόματα να τη διαδέχεται η επόμενη. Έτσι η παρουσίαση διαρκεί ακριβώς 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.
Η ουσία του Pecha Kucha είναι να θέσει σκόπιμα όρια στους παρουσιαστές που χρησιμοποιούν slideware (π.χ. το PowerPoint ή το Keynote). Ο κανόνας 20 διαφάνειες για 20 δευτερόλεπτα καθεμιά, θα επιβάλει μοναδικούς περιορισμούς στην παρουσίασή σας. Αλλά οι περιορισμοί είναι καλό πράγμα. Στην πραγματικότητα, οι περιορισμοί συχνά βοηθούν να απελευθερώσετε το περιεχόμενο και τονώνουν τη δημιουργικότητα. Θα σας αναγκάζει να κάνετε προσεγμένες και όχι τυχαίες επιλογές.
Μια παρουσίαση Pecha Kucha δεν αποτελεί μια σε βάθος ανάλυση ενός θέματος. Είναι μια πρακτική που ξεκίνησε από τους σχεδιαστές για να βοηθήσουν δημιουργικούς ανθρώπους να φτάσουν γρήγορα στην κεντρική ιδέα, για παράδειγμα όταν είχαν να παρουσιάσουν νέα αρχιτεκτονικά σχέδια. Αναγκάζει τους ομιλητές να φτάσουν στην ουσία, κάνοντας αυτές τις παρουσιάσεις σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και πολύ πιο διεισδυτικές από συνηθισμένες παρουσιάσεις PowerPoint. Τι εννοώ με τον όρο «διεισδυτική;» Εννοώ ότι μέσα από μια παρουσίαση Pecha Kucha μπορείτε να πάρετε την ουσία από κάτι. Εισάγει τις ιδέες καλύτερα από το να τις αναλύσει σε βάθος. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτού του τρόπου «κουβεντούλας». Είναι όντως αρκετά δύσκολο να «κουβεντιάσεις» για κάτι που δεν καταλαβαίνεις σε βάθος. Για να είστε συνοπτικός και διεισδυτικός σημαίνει ότι έχετε πραγματικά κάνει την μελέτη σας και ότι καταλαβαίνετε τι παρουσιάζετε. Ένας αρχάριος, έχει πρόβλημα να αποστάξει την ουσία από τις πληροφορίες. Όσοι κάνουν δυνατές παρουσιάσεις Pecha Kucha έχουν κάνει την έρευνά τους και έχουν πραγματικά αποστάξει την ουσία. Για να κάνετε μια καλή παρουσίαση Pecha Kucha πρέπει να είστε σε θέση να αναλύσετε, να αξιολογήσετε και να δημιουργήσετε.
Είκοσι δευτερόλεπτα είναι ένα θαυμάσιο χρονικό διάστημα, το 1/3 του ενός λεπτού. Είναι αρκετός χρόνος για να θέσετε μια στέρεη άποψη, αλλά δεν είναι αρκετός για να καθίσετε και να αναλύσετε οποιοδήποτε σημείο. Σας αναγκάζει να συνοψίζετε την ομιλία, και το γεγονός ότι πρέπει να είστε συνοπτικοί έχει ως επακόλουθο τον εξής αντίκτυπο στο κοινό: αναγκάζει τον ακροατή να είναι πιο δραστήριος, πιο ενεργά συγκεντρωμένος.
Πιστεύω, επίσης, ότι οι 20 διαφάνειες είναι ακριβώς ο σωστός αριθμός (όχι πάρα πολύ λίγες και όχι πάρα πολλές) για να αποκτήσετε μια γερή κατανόηση (ή τουλάχιστον μια σημαντική σταχυολόγηση) ενός θέματος. Τα 20 δευτερόλεπτα δεν είναι αρκετός χρόνος για να έχετε διαφάνειες με βαρύ κείμενο. Δεν μπορείτε να πείτε περισσότερο από μερικές επιλεγμένες φράσεις σε 20 δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, η αξία αυτού του τρόπου παρουσίασης εντοπίζεται στο να κερδίσετε την προσοχή του κοινού για ό,τι έχετε να πείτε. Με άλλα λόγια, όταν ο ομιλητής παρουσιάζει σαν να «κουβεντιάζει», οι ιδέες παρουσιάζονται όχι μόνον πιο ανεπίσημα αλλά και πιο ελκυστικά. Σκεφτείτε πώς θα τραβούσατε την προσοχή στην καθημερινή ζωή με ψιλοκουβέντα ή ανεπίσημη επικοινωνία. Το καταλαβαίνετε, όταν κάποιοι σας πετούν τις ιδέες τους και γνωρίζετε πότε αναζητούν έναν πραγματικό διάλογο και ανταλλαγή ιδεών. Μια άτυπη συνομιλία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δημιουργία και τη διεξαγωγή της συνοπτικής παρουσίασης Pecha Kucha δείτε εδώ.
Τα πλεονεκτήματα της παρουσίασης Pecha Kucha σε ένα συνέδριο ή σε μια εταιρική ή άλλη παρουσίαση είναι σαφή.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την δημιουργία και την διεξαγωγή της συνοπτικής παρουσίασης Pecha Kucha δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριό μας.