Η παγκόσμια πανδημία που πλήττει τον πλανήτη έφερε τα πάνω κάτω στον τρόπο που συντελείται η εκπαίδευση. Πολύ γρήγορα αλλά και απότομα συνειδητοποιήσαμε κάτι που από τις αρχές του 21ου αιώνα συντελείται αργά και σταθερά.
Συνειδητοποιήσαμε ότι έχει περάσει η εποχή που η μάθηση σήμαινε εξειδίκευση σε βάθος. Η τελευταία δεκαετία εισήγαγε πληθώρα νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στις εργαλειοθήκες μας, χάρη στην εισαγωγή των οποίων έληξε ο χρόνος της εξειδίκευσης.
Σήμερα, τα πάντα στη μάθηση είναι συνδυασμός πραγμάτων. Οι εμπειρίες μάθησης δεν είναι πλέον αυτόνομες. Η τυπική μάθηση περιλαμβάνει τώρα συναντήσεις με φυσική παρουσία που συνοδεύονται από υποστηρικτικές ενότητες αυτοδιδασκαλίας e-learning και ζωντανές συνεδρίες σε εικονικές αίθουσες εκπαίδευσης. Και μην ξεχνάτε: αυτές οι συνδυασμένες εμπειρίες μάθησης περιλαμβάνουν επίσης μορφές άτυπης μάθησης.
Δεν υπάρχει πλέον ένα είδος μάθησης που να παραμένει αυτοτελές από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μάθηση δεν συντελείται πια ως μια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Αντίθετα, η εκπαίδευση συντελείται ως process, δηλαδή ως μια σειρά από παρεμβάσεις με διαφορετική μέθοδο και εναλλασόμενα μέσα, όπου κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση διασυνδέεται με τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, η εισαγωγή σε ένα θέμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια εικονική τάξη, η εκπαίδευση να συνεχιστεί με αυτό-καθοδηγούμενη ηλεκτρονική μάθηση και τέλος, να ακολουθήσει εκπαίδευση με παρουσία σε φυσική αίθουσα, για την ενδυνάμωση των γνώσεων. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη που έχει πραγματοποιήθει στη μάθηση δεν έχει αλλάξει μόνο την εμπειρία μάθησης για τους μαθητές, αλλά και για εμάς τους εκπαιδευτές που παρέχουμε την μάθηση.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η στενή επαγγελματική εξειδίκευση δεν είναι πλέον μια κατάλληλη επιλογή. Αντί αυτού, ακολουθώντας την κατεύθυνση της μάθησης που σκιαγραφήθηκε, κάθε εκπαιδευτής οφείλει να διευρύνει οριζόντια την προσέγγιση του σε εκπαιδευτικά θέματα ώστε να παραμείνει ενημερωμένος. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να είστε σε θέση να επιμελείστε περιεχόμενο, να συμμετέχετε σε κοινότητες εκμάθησης και να μαθαίνετε πως να δημιουργείτε περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επιμόρφωσης. Τόσο εκείνοι που μας αναθέτουν εκπαιδευτικό έργο όσο και οι μαθητές μας, αναμένουν από εμάς να αξιοποιήσουμε νέες τεχνικές και τεχνολογίες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μαθησιακές εμπειρίες που να είναι εξατομικευμένες και μοναδικές.
Αυτή η συνεχιζόμενη εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας που στο παρελθόν συνέβαινε μόνο στα όρια της αίθουσας τώρα μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Σήμερα, η εκπαίδευση εξελίσσεται σε μια άναρχη και χαοτική διαδικασία. Η εικονικότητα των ψηφιακών μέσων έχει ανοίξει ανεπιστρεπτί την πόρτα για μάθηση που μπορεί να πραγματοποιείται παντού, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμα και έμπειροι επαγγελματίες του Learning & Development δυσκολεύονται να ορίσουν τα διαφορετικά κομμάτια ενός προγράμματος μεικτής μάθησης (blended learning). Εφόσον υποτίθεται ότι είμαστε ειδικοί σε όλες τις πτυχές της μοντέρνας μάθησης, αυτό μάλλον αποτελεί ένα προφανές πρόβλημα.
Τόσο εκείνοι που μας αναθέτουν εκπαιδευτικό έργο όσο και οι μαθητές μας αναμένουν από εμάς να αξιοποιήσουμε νέες τεχνικές και τεχνολογίες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μαθησιακές εμπειρίες που να είναι εξατομικευμένες και μοναδικές.
Σίγουρα δεν είναι η δουλειά που φανταστήκατε ότι θα κάνατε έτσι;
Ως επαγγελματίες κατάρτισης σήμερα, κατέχουμε όλους τους παραδοσιακούς ρόλους μάθησης συμπεριλαμβανομένου του προγραμματιστή, του facilitator και του σχεδιαστή. Αν το συνδυάσουμε αυτό με την προσδοκία ότι είμαστε επίσης παραγωγοί, συντονιστές, επιμελητές και υποστηρικτές των μαθητών, τότε καθίσταται σαφές ότι οι δουλειές μας δεν είναι μόνο σημαντικές, αλλά και περίπλοκες.
Η υπέρτατη ευθύνη μας είναι να παρέχουμε το σωστό περιεχόμενο, στο σωστό κοινό, την κατάλληλη στιγμή. Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς ήρθαμε στην εκπαίδευση μέσω άλλων επαγγελμάτων, αυτό είναι ένα ηράκλειο καθήκον.
Η υπέρτατη ευθύνη μας είναι να παρέχουμε το σωστό περιεχόμενο, στο σωστό κοινό, την κατάλληλη στιγμή
Υπό το φως αυτών των ρόλων προτείνω, υιοθετώ και υποστηρίζω έναν νέο τίτλο για την καλύτερη εκπροσώπηση του επαγγελματία που είναι υπεύθυνος για τη μάθηση στο χώρο εργασίας: «Αρχιτέκτονας Μαθησιακής Εμπειρίας» (Learning Experience Architect).
Άκουσα για πρώτη φορά αυτόν τον όρο σε μια ανάρτηση ιστολογίου από την Joyce Seitzinger, και πραγματικά μου έκανε εντύπωση, με άγγιξε. Οι αρχιτέκτονες μαθησιακής εμπειρίας βελτιώνουν συνεχώς τη μαθησιακή εμπειρία μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής. Εξισορροπούν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της επιχείρησης με τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευόμενων.
Ενώ η χρήση ενός νέου τίτλου δεν δείχνει αυτόματα όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι επιτυχής, παρόλα αυτά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Ρεαλιστικά, δεν μπορούμε να είμαστε ειδικοί σε όλα. Αντί αυτού, χρειαζόμαστε δύο πράγματα:
Αυτές οι δύο ανάγκες απαιτούν από εμάς να προσδιορίσουμε τις προσωπικές μας μαθησιακές διαδρομές. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε την προσωπική μας πορεία μάθησης. Αυτός ο σχεδιασμός απαιτεί την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση με τον σχεδιασμό εκστρατειών μάθησης για τους πελάτες μας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό δίκτυο μάθησης που θα μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε στη προσπάθεια της επαγγελματικής μας ανάπτυξης, καθώς είναι πιθανό ότι δεν θα είναι όλοι οι πόροι που χρειαζόμαστε διαθέσιμοι στην επιχείρησή μας.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό δίκτυο μάθησης για την επαγγελματική μας ανάπτυξη
Ο σημερινός επαγγελματίας κατάρτισης είναι σχεδιαστής, προγραμματιστής, διευκολυντής (facilitator) και πολλά άλλα. Τελικά, είναι δική μας δουλειά να παρέχουμε το σωστό περιεχόμενο στο σωστό κοινό τη σωστή στιγμή, ως αρχιτέκτονες μαθησιακής εμπειρίας. Θα χρειαστεί όμως να αναπτύξουμε ικανότητες σε μερικούς νέους τομείς προκειμένου να οικοδομήσουμε το ρόλο του αρχιτέκτονα της μαθησιακής εμπειρίας και να αποκτήσουμε αξιοπιστία ως ειδικοί στη σύγχρονη μάθηση:
Για να μπορέσουμε να ανανεώσουμε τις παραπάνω γνώσεις και δεξιότητες και να ακολουθούμε τις τάσεις εξελισσόμενοι, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια συνεχή ροή πληροφοριών συνδεόμενοι με αξιόπιστες πηγές. Για αυτό δημιουργούμε και συντηρούμε ένα προσωπικό δίκτυο μάθησης, σε τρία στάδια:
Η PPP Learn πιστή στο ραντεβού της θα σας παρέχει από το δικό της προσωπικό δίκτυο, νέες γνώσεις, πληροφορίες, ιδέες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων με εξειδικευμένα άρθρα στο Blog της και με ανοιχτά webinars. Μείνετε συντονισμένοι στη συχνότητά μας για να μαθαίνετε τις τελευταίες εξελίξεις και εφαρμογές των τεχνολογιών εξ αποστάσεων εκπαίδευσης (e-learning).
Ο Δημήτρης Βιντζηλαίος είναι Learning Experience Architect στην εταιρεία PPP Learn.
Συμμετέχει στην ομάδα εκπαιδευτικού ψηφιακού μετασχηματισμού της BMW South East Europe.